Goveja pečenka
Dobra pečenka kar kliče po rdečem vinu in najbolje se boste odločili, če boste izbrali poln vipavski merlot, star vsaj tri leta in staran v lesenih sodih. Dopolnil bo sočnost mesa in podaljšal doživetje okusa mojstrsko pripravljene jedi.
1 kg govedine v stegnu, 1 čebula, strok česna, maščoba treh vrst (maslo, olje, mast), gorčica, 1 žlica mešanice začimb, sol, poper po potrebi.
Meso namažemo z začimbno mešanico in gorčico, nato ga z vseh strani opečemo. Položimo ga v pekač in počasi pečemo v peči na temperaturi 175 °C. Med peko pečenko večkrat polijemo z lastnim sokom ali vodo. Pečeno meso narežemo na rezine, ostanek pečenja pretlačimo, po potrebi zgostimo in polijemo po narezanem mesu. Pečenko z omako ponudimo ob domačih blekih (domače testenine) ali praženem krompirju. Stara priljubljena priloga so tudi v prtiču kuhani štruklji, krušni ali krompirjevi svaljki.
- Goveja pečenka
- Grah s svinjskimi rebrci in polento
- Klobase pečenice z repo tropinko
- Kostanjeva torta po receptu Marice Terčič (Šmihel)
- Pečen domač zajec
- Pečen kozliček
- Pečene pituralke s kostanjevo kremo
- Radič s fižolom, kuhanimi jajci in z ocvirki
- Srnjakov golaž z ajdovo polento
- Šelinka
- Šempaska ječmenka/»kuhnja«
- Vampi s polento po receptu Eme Cernatič (Šempas)