Srnjakov golaž z ajdovo polento
V teh krajih znajo pripraviti divjačino. Srnjakov golaž še posebej tekne z ajdovo polento, njun začimbno sladek značaj pa bo dobro zaokrožil kozarec bogatega vipavskega merlota ali cabernet sauvignona.
1 ½ kg srnjakovega mesa, 3 čebule, 5 dag masti, sladka paprika, strok česna, žlica paradižnikove mezge, ½ kozarca rdečega vina, sol, poper.
Čebulo narežemo na kolobarje in popražimo na svinjski masti. Dodamo papriko, nekaj zrn kumine in česen. Priložimo na kose narezan prednji del srnjaka, popražimo in nato dušimo eno uro in pol. Po potrebi sproti prilivamo tekočino. Ko se sok posuši, dodamo paradižnikovo mezgo, popražimo, pomokamo, nekoliko zalijemo z vodo in vinom ter pokuhamo. Ponudimo z ajdovo polento.
- Goveja pečenka
- Grah s svinjskimi rebrci in polento
- Klobase pečenice z repo tropinko
- Kostanjeva torta po receptu Marice Terčič (Šmihel)
- Pečen domač zajec
- Pečen kozliček
- Pečene pituralke s kostanjevo kremo
- Radič s fižolom, kuhanimi jajci in z ocvirki
- Srnjakov golaž z ajdovo polento
- Šelinka
- Šempaska ječmenka/»kuhnja«
- Vampi s polento po receptu Eme Cernatič (Šempas)